27.05.16 г.

Avant l'hiver / Преди зимата (2013)

Може би защото през май дори небето е в дилема дали да завали или да блесне слънце, така обичам да се наслаждавам на дълбочината, закодирана в монотонността на филмите.
В очакване на зимата, обезпокоителни промени пресичат живота на Пол и Люси - героите в този меланхоличен, добре написан и умело режисиран филм. Даниел Отьой и Кристин Скот Томас са превъзходни и съумяват да ни увлекат в размишление за семейните връзки ( отново!).
Пол е виден неврохирург, а Люси – домакиня (останала по собствено желание, защото „какво й отредено на жената, ако не да следва съпруга си”, както ще чуем да декларира във филма самата героиня на Кристин Скот Томас) , която се наслаждава на домашния уют, и всички ги смятат за съвършената идеална двойка, пръскаща с щастие околните. Двамата се обичат, имат отдавна пораснал син и малка внучка, която обожават. Разбира се, както във всяко семейство, в тяхното също има стари семейни тайни – сестрата на Люси е психично болна, а най-добрият приятел на Пол - Жерар е влюбен в жена му безнадеждно повече от 30 години.Но какво се случва в живота на един мъж, когато зачестят появите на мистериозни букети с цветя и по-млада жена ?!? Kакви пориви ще бъдат предизвикани в душата му?Дали няколкото срещи помежду им ( Пол и непозната) са плод на случайността или зад отношенията им се крие нещо злокобно и опасно?Филип Клодел подрежда в сценария множество пластове интриги, които постепенно се разплитат, за да проумее зрителят характера на всеки от героите ( защото както още Дейвид Линч ни бе подсказал – Совите не са това, което са!). Развихря се семейна драма в хичкоковски стил, логично преминаваща в трилър.Краят на филма е напълно неочакван и оставя както героите, така и зрителите замислени и озадачени.
Препоръчвам тази вечер, с чаша чевено вино Кюве Ексепсионел 2010!

http://www.imdb.com/title/tt2231630/

Няма коментари:

Публикуване на коментар