29.01.12 г.

Keep Walking

Три следобед. Подлеза на метро станция „Опълченска”. Възрастен мъж на около 75г. стоеше мълчаливо на изхода, поставил в краката си кантар , на който срещу скромните 10 ст. (непроменена още от детството ми тарифа) всеки желаещ  (такива нямаше) можеше да узнае теглото си.
Неволно се замислих – Как този човек бе стигнал до идеята, точно по този начин да припечели? Каква бе неговата маркетингова стратегия довела го до този му ход? Явно някой запечатан спомен и от неговото детство… А колко хора днес се нуждаят именно от тази услуга? И колко са склонни да я получат на улицата във време , в което технологиите предоставят всякакви опции за конфиденциалност?
Определено идеята не бе добра, но това бе единствената му надежда, на която очевидно бе заложил. В кой момент този възрастен мъж бе изостанал от времето, в което живееше? Всеки ли изостава? Аз кога ще изостана? Ще позволя ли да изостана от времето, в което съм?
Какво е нужно, за да следваме хода на времето независимо от възрастта си?
И в ума ми изникнаха думите на Михаил Горбачов  „Спреш ли за миг, ще изостанеш за цяла вечност.”, равносилни на така популярното мото на  Johnny Walker (независимо от етикета :) ) “Keep walking!”
Малко преди смъртта си прекрасната Катрин Хепбърн, наричана Лошото момиче на Холивуд заради хапливия си език, в свое интервю, на въпроса „Кое Ви дава сили да се снимате и на тази възраст?” , отговаря: „ Не оставям мозъка си да плесеняса. Уча непрестанно.” Последния си филм снима на 87 годишна възраст.
Ненапразно на болните от Алдсхаймер се препоръчва изучаване на чужд език за забавяне процесите на болестта. Лекарите съветват с напредването на годините, всеки един от нас да се замисли над какво ново умение да съсредоточи вниманието си  и здраво да се захване за работа. В активирането на мозъчните клетки   се крие разковничето !
Не спирайте! Не спирайте да бъдете! Защото можете да сте, само в настоящето. А спрете ли – оставате в миналото. Без настояще – няма бъдеще!
Keep Walking!
29.01.2012
Елена Такева

Няма коментари:

Публикуване на коментар