23.08.11 г.

Дали губим печелейки

Тази вечер ще ви пиша, за да напомня, че няма константи в този живот и точно както до преди 3 часа над София тегнеше задух, така нощта донесе прохлада.
Преди близо месец Тома Томов, когото дълбоко уважавам,защото е сладкодумник и поднася световната история  така, че ти се иска да знаеш още и още, от студиото на Любка Ризова обяви, че ние се намираме в предвоенно време. Визираше събитията в Северно Африканските държави и Близкият Изток, Световната финансова криза. Наблюдавам репортажите и говоря с приятели в Лондон за ескалиращата агресия там, породена от задълбочаващата се разлика между финансовото състояние на хората.
Какво правите с 5 коли и 4 яхти? А с 165 чифта обувки? А с 45 милиарда паунда? А с 320 лева заплата? А с един сандвич ? А със себе си?
Вчера  прочетох точно тук, във Facebook - въпроса - "Какви са двете най-важни неща в живота?"
Играем си на дълбокосмислени въпроси, когато само на един полет разстояние - най- много с един стоп - деца умират от глад. Какви са двете най-важни неща в живота, ако живот няма? Обичам да отговарям на въпросите с въпрос - така се замисляш за още други "причини и следствия".
 BBC WORLD излъчи тази вечер как сомалийска жена ражда близнаци знаейки,че са обречени на глад - в 21-ви век!  Някъде човешки същества живеят на границата на човешкото...Някъде човешки същества гледат как себеподобните им живеят по този начин... и продължават вечерята. Аз лично се срамувам ! Но това все още не е променило нищо.
Дори тук ,в страната ни, ромското население целенасочено не се образова, което автоматично го поставя в патова ситуация.
В кой момент всеки от нас си задава въпроса - "Какво мога да направя?" и търси варианти?
И ако останем консуматори до края на дните си ,с глави в пясъка  като щрауси - печелим или губим?
И ако печелим - какво сме спечелили?И ако сме загубили - какво е то ?

10.08.2011г.
Елена Такева

Няма коментари:

Публикуване на коментар