27.01.13 г.

Silk/ Коприна (2007)

„Коприна” – с участието на Кийра Найтли, Майкъл Пит, Алфред Молина и Коджи Якушо. Режисиран от Франсоа Жирар, по бестселъра на Алесандро Барико. Естествено италианец, роден в Торино! Този филм изпълни със смисъл неделния ми следобед.
Авторът размотава копринената нишка на историята, за да ни омагьоса, за да избродира любов върху живота.
Операторската работа във филма е перфектна, както при обширните пейзажи, така и в малките уютни пространства.
1861 година. И тъй като действието се развива преди около век и половина, френският търговец на коприна Ерве Жонкур (Майкъл Пит) пътува по четири месеца до Сирия и Египет и обратно. От продажбата на яйцата печели толкова, че не му се налага да работи друго от април до следващия януари. Животът му тече интересно, но без много емоции до деня, когато променя обичайния маршрут и стига до Япония - една непозната за чужденците страна, за да донесе така нужните за възраждането на местното производство копринени буби. Наскоро женен за красивата Елен, той предприема това пътуване, прекосявайки цяла Азия, в студ и пек. Издръжливостта му е възнаградена. Тайнствен японски благородник му дава така необходимите яйца, но има и друга награда от Съдбата – непреодолимото привличане към безмълвна и безименна, много красива японска наложница.
И както винаги, когато срещнем непознатото по пътя си, ни се иска да го опознаем, докоснем, вкусим… така и той прави тези опити по най-изпитания и обречен на успех начин – влюбването.
Да се влюбиш в чужденка примамва, заради очакването някъде в подсъзнанието, да се насладиш на нови усещания.
И за начало не е необходимо физическо докосване, само мислите , които пърхат като пеперудени криле и се докосват един другимо. Еротиката остава заключена в йероглифите.
Какво е някой да ти изпрати бележка на японски „ Върни се иначе ще умра.” и ти без да разбираш езика, да последваш посланието?!?
Може би доказателство, че телата се срещат много след като душите ни вече са го направили…
Филмът разказва прекрасна любовна история простираща се на два континента и още по-прекрасна любов покълнала и даваща цветове във Франция.
Две различни чувства живеещи в един мъж, борещи се в него, каращи го да се смири...
„Да умираш от носталгия по нещо, което няма да изживееш никога. „
Понякога срещаме само за минути любовта на живота си и след това още хиляди часове мислим за тази среща.
Неочакваният край идва като последен, съвършен бод.

 http://www.imdb.com/title/tt0494834/?ref_=nv_sr_5

Няма коментари:

Публикуване на коментар