7.04.13 г.

The Hunt/ Ловът (2012) - пазете сърцата си чисти


По препоръка на мой приятел изгледах датския филм Jagten ( The Hunt), режисиран от Thomas Vinterberg и с участието на Mads Mikkelsen в ролята на Лукас, който миналата 2012 година спечели наградата за най-добра мъжка роля на Филмовия фестивала в Кан.
Историята се заплита в малко датско селце, точно около Коледа, като че ли за да ни докаже, че по Коледа се случват не само чудеса и проследява мъж, който се оказва мишена на масова истерия. До тук с фактите.
С времето съм придобила навика гледайки един филм да си задавам въпроси. Понякога дори не следя актьорската игра. Интересува ме историята – с какво ще ме изненада, защо подобно нещо би се случило на някого, има ли знаци, които предвещават случките, на какво ни учат, как би се справил всеки един от нас, ако изпадне в подобна ситуация, как бих реагирала самата аз.
Гледам филма. Аз съм страничен наблюдател.Той се играе, тук пред мен, учи ме …затова обичам елемента на изненадата, защото така най-бързо се уча. А датския филм определено го притежава. Уж всичко е до болка познато и изпитано, но в един момент нещо се случва и нищо не е както преди. …Както обикновено става и в живота всъщност. Има уроци, които научаваме без да сме ги искали. Те са бели записани в страниците отредени само за нас в Учебника но съдбата и не бихме могли да избягаме без да ги прочетем и изживеем.
Възрастните, позовавайки се на опита си обичат да лепят етикети, да класифицират… и това е най-голямата им грешка. Възрастните определили вече кое е добро и лошо лесно съдят. Възрастните познали разликата между добро и лошо, лесно очакват лошото да се случи, лесно го съзират в постъпките на другите. Именно познанието ни за злото, ни е деформирало, защото е посяло семената на съмнението и подозрението у нас, осквернило е сърцата си и само изричайки искрено молитвите си успяваме да ги пречистим.
Пазете сърцата си чисти!

 http://www.imdb.com/title/tt2106476/

07.04.2013

Няма коментари:

Публикуване на коментар